Kada sam prvi put naišao na Spotify i isprobao aplikaciju[1] (još uvek je u zatvorenoj beti) bio sam zaista oduševljen, ali i uzdržan. Uzdržan zato što ne mogu reći za sebe da sam otvoren kada dođe do muzike. Da se razumemo, žanrovski slušam raznoliku muziku, ali nisam baš nešto otvoren za ekperimentisanja. Više sam tip koji nađe jedan bend i onda to sluša do besvesti, što često ima za rezultat da mi taj bend dosadi i da ne mogu da ga čujem narednih godinu ili više dana.

Enivej, kada sam pre neki dan reinstalirao Leoparda (OS X), pošto sam radio clean install, igrom slučaja sam obrisao i celu svoju muzičku kolekciju, kao i sve filmove i TV serije koje sam imao na kompu. Nije to neka frka sada, ja malte-ne redovno samoinicijativno to radim jer ne volim da držim stvari na kompu koje “će mi možda nekad zatrebati”. U glavnom, posle ove reinstalacije pošto sam ostao kompletno bez muzike, odlučio sam da jednim udarcem ubijem dve muve. U skladu sa novogodišnjim rezolucijama, hteo sam da promenim svoje navike slušanja muzike tako što ću početi da koristim Spotify, i hteo sam da se ne cimam oko prebacivanja muzike sa CDa, skidanjem MP3jeva itd.

Šta je zaista Spotify?

Spotify je OS X aplikacija uz pomoć koje možete da streamujete muziku sa neta, pravite playliste, shareujete playliste (jer im možete dati URI), ali najbolje od svega je da do bilo čega što vam se trenutno sluša možete doći za svega par sekundi preko pretrage, a ako nemate neku posebnu ideju šta vam se sluša, slobodno možete uključiti radio, ili poslušati nešto od preporuka koje vam pravi aplikacija. Takođe vredi pomenuti i to da je interfejs zaista jako lepo urađen i da je uživanje koristiti aplikaciju.

Neke od jako finih prednosti Spotifyja su:

Čuva izvršene pretrage, pa ih praktično možete koristiti kao bazu izvođača

Kompletno novi doživljaj konzumiranja muzike čime u stvari slušate mnogo raznovrsniju muziku

Svaka pesma je korektno istagovana i sadrži album art (ja sam prilično analan po ovom pitanju, neću ni da uzmem MP3 ako ne sadrži ova dva, kamoli da ih slušam)

Playliste — lične, javne i kolaborativne, odličan su način za slušanje nove i omiljene muzike

Sa druge strane, Spotify ima i nedostataka, ovo su neki:

Potrebna vam je internet konekcija

Ograničeni ste izborom izvođača, koji nikako nije mali da ne bude zabune

-Muziku možete slušati samo na svom računaru i ne možete je recimo prebaciti na iPod ili telefon za slušanje u pokretu-[2]

Kao što sam pomenuo gore Spotify je još uvek u zatvorenoj beti, ali uz to još je i ograničena na korisnike određenih država i regija. Doduše ukoliko kao i ja kupite premium nalog na određeni vremenski period prevazilazite sve te restrikcije i slušate muziku najnormalnije odakle god hoćete. Ukoliko je neko zainteresovan da isproba, neka ostavi komentar pa ću mu poslati pozivnicu da isproba servis.

1Pročitajte još malo detaljnijih informacija o aplikaciji u ovom postu Torrentfreaka

2Postoji aplikacija za mobilne telefone uključujući iPhone i Android telefone, ali je potrebno biti premium korisnik da bi vam muzika na mobilnim uređajima bila dostupna