Pre nekih par nedelja sam nešto cunjao po netu tražeći jednostavne CMS–ove, takozvane „page editore”. To su sistemi koji zapravo nemaju backend u koji bi se korisnik ulogovao, postavljao sadržaj (obično u vidu članka), dakle ništa u vidu sistema poput Textpattern, WordPress ili recimo ExpressionEngine Nema baze, nema administracije. Umesto tradicionalnog pristupa, page editori funkcionišu tako što se na primer poseti neki URI tipa @http://site.com/login/@ gde se posle uspešne prijave korisnik vraća na početnu stranicu sajta koja sada postaje izmenljiva na način na koji smo navikli da rade WYSIWYG[1] sistemi.

Prilikom tog istraživanja, koje je trajalo par dana, mislim da sam isprobao sve page editore koji se mogu naći na netu, koji su besplatni ili plaćeni ali imaju demo verziju. Igrom slučaja, nakon dva dana kada sam završio sa isprobavanjem, dobio sam email od Nikole kojim me je obavestio da su on i njegov tim došli do alpha faze sa svojim page editorom koji su nazvali SiteCake i da se mogu poigrati sa demo verzijom koju i danas možete naći na sajtu proizvoda.

Kada sam isprobao SiteCake, bilo mi je više nego jasno da su Nikola i ekipa napravili prvoklasni proizvod. Iz svog isprobavanja izdvojio bih:

Unify

SiteCake

PageLime

Concrete5

Ukoliko vam zatreba ovakav CMS, nemojte ni gledati dalje od ova četiri. Unify je daleko najbolji izbor, najupeglaniji je, ali mislim da ga SiteCake može dostići, ako ne i prestići vrlo brzo, a lično mi se više dopada pristup SiteCakea, jer je mnogo jednostavniji za korišćenje.

Par primedbi

Za sada, dakle za alpha izdanje sistem funkcioniše odlično, ali bih ukazao na par propusta[2], kojih su najverovatnije Nikola i ekipa već svesni, ali ću ih istaknuti bez obzira:

  • ne postoji mogućnost dodavanja listi (@ul@, @ol@, @dl@),
  • nije moguć unos sirovog HTMLa, ili kačenje klasa na elemente
  • siromašan izbor elemenata koji se mogu dodati kao sadržaj (naslov, podnaslov, tekst i slika), gde je pritom naslov uvek @h1@, a podnaslov @h2@, i mislim da ovo definitivno treba da ide u settings kao preferencija (u smislu da korisnik može da kaže koji element da bude naslov, a koji podnaslov),
  • besplatna verzija zahteva linkback sa predodređenim tekstom — mislim da ljudi ne bi imali ništa protiv da uključe linkback, ali sa tekstom koji sami odaberu, inače ovo ja jako pipava teritorija i nadam se da je Nikola dobro razmislio o ovoj strategiji,
  • izmene sadržaja se oslanjaju na JavaScript i taj proces nije baš upeglan do kraja, recimo kada se dodaje link, selektuje se tekst, upiše se URI, i ako se ne udari enter/return i izgubi se fokus sa input polja, link neće biti sačuvan,
  • jedini podržani browser za izmene sadržaja je Firefox i to me baš boli, pod jedan zato što je odabran Firefox, pod dva što je targetovan browser, a ne rendering engine, u svakom slučaju siguran sam da je ovo prioritetno pitanje Nikolinoj ekipi i da će biti rešeno vrlo brzo.

Sve u svemu…

Predviđam SiteCakeu uspešnu budućnost, moj vizitkartica sajt je već na njemu. Takođe planiram da aktivno počnem da ga koristim u firmi jer sam nebrojeno puta bio prinuđen da instaliram i integrišem sajt u Textpattern samo zato što je klijent želeo da samostalno menja sadržaj. Ovo je naravno rezultovalo u produženom vremenu potrebnom za razvoj, ali bitnije u ceni razvoja sajta, tako da mislim da će naši klijenti pre svega biti zadovoljniji sa ovakvom alatkom koja praktično ne zahteva nikakvu obuku.

1WYSIWYG — What You See Is What You Get

1Imajte u vidu da su moja zapažanja izvučena iz alpha besplatne verzije proizvoda, dakle moguće je da su neke od ovih funkcionalnosti dostupne u plaćenim verzijama.