Priznajem, jesam najgori po pitanju pravopisnih grešaka (barem onih većih). Igrom slučaja imam i partnera u firmi koji deli iste animozitete što ponekad rezultuje (verovatno samo nama zanimljivim) beskrajnim diskusijama o stvarima poput: „Da li koristiti promene sačuvane ili promene snimljene” itd.

Mislim, ja sam taj koji ide po svom blogu i prepravlja linkove, stavlja razmake posle interpunkcijskih znakova, itd. u komentarima na svom blogu. Uvek se trudim da koristim tip navodnika koji je ispravan za jezik kojim se piše (npr. kod nas su ovo otvarajući „ a ovo zatvarajući ” znakovi), koristim trotačku umesto tri obične tačke, ispravne srednje crte, itd. Ne kažem da tako mora, meni je to bitno pa vodim računa, ali mislim da svi moraju da povedu barem malo računa o svom pravopisu, da rade osnovne stvari kako treba.

Stoga nije neobično da mi ovakve stvari zapadnu za oko: u srpskom jeziku (a ni u jednom drugom koliko ja znam) ne postoji reč “tvrdjava”, ali postoji “tvrđava”. Jedno je pisanje po forumima, komentarisanje na blogovima, ali totalno druga stvar je napraviti ovakvu pravopisnu grešku u logou jedne manifestacije. Iskreno, po meni je ovako nešto nedopustivo[1].

Što me dovodi do sledeće stvari, a to je čista travestija — pisanje “sh” umesto “š”, “zh” umesto “ž” i, ugghhh, “tj” umesto “ć”. Jedino gore od ovoga je “w” umesto “v”[2] i to je po meni zločin nad zločinima.

Ukoliko ste počinilac bilo koje od gore navedenih pravopisnih zločina, molim vas prestanite odmah, jako me nervirate.

1Ne prozivam ovde e-trvđavu, da ne bude zabune, ima još primera sigurno, ali su mi oni zapali za oko.

2Što je pretpostavljam navika sa mobilnih telefona gde je “w” jedan pritisak, a “v” tri.