Postbox logo

U poslednje vreme sam opsednut organizacijom, ToDo listama, i generalno nalaženjem sistema koji mi odgovara u svakodnevnom životu. Do sada još nisam našao sistem koji mi 100% odgovara, ali naučio sam jedno — što jednostavnije, to bolje.

Što se tiče ToDo listi tu sam se konačno skrasio na TaskPaper aplikaciji, koja je praktično tekst editor na steroidima prilagođen za pravljenje listi. Zaista sjajna aplikacija.

E sada, nikada nisam kapirao guranje ToDo listi u email aplikacije. Kapiram to u slučaju kada vam je svaka stavka zaista vezana za email, ali ako hoćete da vodite neke druge stvari kroz ToDo aplikaciju nema smisla da to bude u email programu. Stoga sam odlučio da TaskPaper ostavim bez stavki vezanih za email[1], ali mi onda treba email klijent koji će lepo da mi organizuje sve stavke koje su vezane za posao i komunikaciju.

Postbox mi se čini kao lepo rešen email klijent. Email poruke se mogu označiti sa “ToDo” pri čemu postaju pinnovane na vrh liste, porukama se mogu dodeliti “teme” (topics) koje su u suštini tagovi iliti konteksti. Featuresi koji su meni najzanimljiviji su:

  • Conversation view: Pregled poruka kao u Gmailu,
  • Filteri: Kada pregledate konverzaciju ili poruku aplikacija sama u sidebar izdvaja adrese, attachmente, URIje…
  • Setup accounta: Neverovatno jednostavno — u roku od 4 sekunde — bukvalno i bez ikakvog preterivanja — sam podesio MobileMe i Google Apps IMAP accounte.

Još korisnih featuresa koji krase ovaj program su tabovi koje je malo neobično koristiti u email klijentu, ali je definitivno bolje od milion otvorenih prozora. Potom je tu odlična pretraga po raznim kriterijumima (from:, to:, since last Monday…), integracija sa socijalnim mrežama (koju ja do duše ne planiram da koristim).

U svakom slučaju, topla preporuka za ovu aplikaciju svakom ko puno radi sa puno emaila i nije do sada našao pravo rešenje. Postbox je u beti i od 8. februara dostupan besplatno za download

1Do sada sam email poruke tagovao sa @email kako bih im dao kontekst, jer je u TaskPaperu moguće prevući email poruku iz Mail aplikacije kao stavku koja se automatski linkuje sa porukom.