Problemi postoje na obe strane, ima i biciklista koji jurcaju kroz ljude, ali ima i pešaka koji odbijaju da prihvate da nisu sami u prostoru. Na žalost to je većina njih. Na još veću žalost, biciklisti koji su u saobraćaju najugroženiji su potpuno zapostavljeni od strane zakona, osim kada treba da se kazne. 

Pošto redovno prolazim kroz neke od najgorih koridora po bicikliste, evo samo par situacija sa kojima se susrećem gotovo svakodnevno: 

Bulevar Evrope: 

Iz nekog razloga se biciklistička staza tretira kao pešačka (iako je pešačka sa druge strane puta) pa se tu šetaju oni mali psi sa povocima od 5m, pešaci naravno u koloni dva po dva, itd. Pre neki dan sam se mimoišao sa likom koji je profurao krosericu tom stazom. 

Jevrejska: 

Totalni haos vlada celom ulicom. Nemoj ni da pomišljaš da ideš od centra desnom stranom, jer je nemoguće proći što od parkiranih kola, što od pešaka. Ako ideš levom stranom prvi problem ćeš imati na suženju kod broja 1 jer tu se pešaci premeštaju na biciklističku stazu. Posle kod Sinagoge jer je često parkiran kamion na pešačkoj stazi, pa se pešaci premeštaju na biciklističku (ovde barem nisu oni krivi, ali bi mogli malo obazrivije da idu tuda). Kasnije kada dođete do samog kraja, molite Boga da kada budete prolazili pored autobuske stanice kod Futoške Pijace autobus ne pristane na nju, jer ovi što ga čekaju upadaju u paniku da neće ući (ili jednostavno čekaju na biciklističkoj stazi), a ovi što izlaze ispadaju iz njega kao na polje. Naravno svi se zadržavaju ili moraju da pređu preko biciklističke staze. 

Bulevar Oslobođenja, desna strana od Železničke Stanice ka Mostu: 

Na ovoj deonici postoji neki čudan efekat koji se dešava samo ljudima koji tuda prolaze biciklom i po biciklističkoj stazi, gde postaju potpuno nevidljivi za pešake, i ljude koji idu sa i do parkinga. Nerazjašnjen fenomen. 

Zapravo, staću sada ovde, jer ovakvih primera ima više nego normalnih i uređenih, ali ono štp hoću da kažem je sledeće, na biciklu si: 

  • nevidljiv vozačima i moraš biti na ogromnom oprezu na svakom uključenju iz glavne u sporednu ulicu (oni zapravo smatraju da bicikl ne pripada ni na putu, pored toga što te ne konstatuju kada voziš stazom), 
  • apsolutno ne postojiš za pešake jer oni dok hodaju u glavnom borave na nekom totalno drugom mestu na koje ih je astralno projektovao mobilni telefon u kojeg su zagledani, 
  • izuzetan problem za opštu bezbednost gde god da se nalaziš, i zaslužuješ ovakav tretman kakav imaš. 

/rant. 

Policija pojačano kontroliše bicikliste u pešačkoj zoni