Poslednjih nekoliko dana koristim Pixelmator, aplikaciju za rad sa slikama i prosto sam oduševljen. Iako imam licencu već neko vreme (preko godinu dana, uzeo sam je više iz radoznalosti) tek sada sam uzeo malo bolje da se poigram sa aplikacijom.

screenShot

Ono što me je prvenstveno oduševilo je naravno prelep interfejs, aplikacija izgleda onoliko dobro koliko dobro radi. Ono što me je posebno iznenadilo je nivo pažnje koji je posvećen detaljima vezanim za juzabiliti aplikacije; ljudi koji razvijaju ovo vrlo dobro znaju da su im primarna ciljna grupa Photoshop korisnici, i potrudili su se da im prelazak na Pixelmator naprave što lakšim, npr. alati rade na isti način, i u većini slučajeva su prečice iste.

Još jedna stvar koja mi je zanimljiva je to da se Pixelmator reklamira i pozicionira na tržištu kao „Image editing for the rest of us”, kada je vrlo jasno da je aplikacija na dobrom putu da postane Photoshop killer za Mac korisnike. Jedino mu nedostaje podrška za vektorske elemente[1], ali kada i ako mu to dodaju, onda već pričamo o ozbiljnoj konkurenciji Photoshopu, aplikaciju koju svi koristimo, ali je mrzimo.

1Podrška za dodavanje teksta već postoji.