Ovaj vikend sam manje-više potrošio na udateovanje ovog sajta, nešto što odgađam već neko vreme. Razloga ima više, poput potrebe za upgradeom Chyrpa (što je posebna priča, više o tome dole), do uvrnute pojave otkazivanja određenih delova sajta, prebacivanja na drugi hosting(Media Temple) (iskoristitie referal link ukoliko vam treba dobar hosting) itd.

Chyrp — CMS za ljude koji vole da se cimaju

Kada je izašao, hvalio sam ovaj CMS na sva usta. Baš mi je bilo drago što se pojavila instalabilna tumblelogging[1] aplikacija koja nije kompletna katastrofa (alternativa je Gelato, ‘nuff said), i ništa me nije sprečilo da počnem da je koristim uprkos nezrelosti softvera.

Problem međutim nije nezrelost softvera, problem je način na koji se softver održava. Autor Chyrpa insistira da se “prati korak” razvoja preko Gita, koga jako puno ljudi uopšte ne koristi, niti je čulo za isti, a kamoli da ima shell pristup svom serveru. Kroz nekoliko pređašnjih verzija (pa i ovoj poslednjoj “zvaničnoj 2.0”) se provlače propusti koji su u najgorem slučaju 5min fixevi (tipa nedostaju ikonice jer putanje nisu dobre, itd), dok se obraća pažnja na neke stvari koje su potpuno trivijalne, poput mincanja fontova u navigaciji administracije. Apsurd.

No, da ne bude da samo pljujem, stvari su se sa ovom verzijom zaista popravile. Instalacija je laka i ovo je jedini put da nisam imao problema oko prebacivanja, upgradea i ostalih akcija oko prebacivanja. Ono što je ostao problem, odnosno boljka nezrelih sistema, je to da se i dalje menjaju stvari vezane za teme, tj. ono što se kod Chyrpa zave Twig templating engine Čim se pogleda ova stranica sa referencama, vidi se da se radi o nerdovskom izdrkavanju, a ne o dobrom rešenju za korisnike. Sva sreća pa je priroda sistema jednostavna, pa pravljenje tema nije teško, inače bi bio pakao navići se i koristiti Chyrp.

Na kraju…

Pored svega ovoga, odlučio sam da ostanem na Chyrpu, čak ću i dalje da ga preporučim ljudima koji traže tumblelog aplikaciju koju mogu da instaliraju na svoj server. Verujem da će sistem kad-tad da sazri, i to će onda biti jedna fina aplikacija, a do tada mogu da uživaju u nedostatku konkurencije. Hint.

1Tumblelogovi su blogovi koji diferenciraju tipove postova (tekst, citat, audio, video, fotografija, link, itd) i generalno su orijentisani na linkovanje, a ne na autorski sadržaj. Tumblr je koliko znam inicirao celu priču i trend ovog načina blogovanja.