slovenački eko-krog proziva Laibach za saradnju sa korporacijom: http://www.ekokrog.org/wp-content/uploads/2010/09/laibachkunst-dsci1923.jpg
less than a minute ago via web

image

Povod za današnji post je @djflip-ov tvit, koji kada sam pročitao, osetio sam izvesni dah nostalgije na trenutak. Isto tako bih i ja reagovao, ali pre jedno 10 godina kad sam bio u fazonu da je profit moguće napraviti isključivo na nečiju štetu, i da sve što rezultuje profitom nije iskreno. Na svu sreću u tih proteklih deset godina sam naučio da se novca ne treba gaditi, već ga treba naučiti koristiti.

Ali pazi sada: Mislim da je ekstremno levičarsko političko opredeljenje u odrastanju jednog adolescenta vrlo korisno, da ne kažem esencijalno jer, ima li boljeg vremena za takav luksuz? U kom periodu života čovek ima dovoljno energije i volje za borbu protiv takvih socijalnih nepravdi, i za takve ideale – nego u adolescenciji?

Sada kad sam malo stariji mnogo bolje shvatam koncept novca i kako se treba odnositi prema njemu, ali samo zato što sam ga prvo doveo u pitanje. Isto tako sada ne mogu da se otmem osećaju kada vidim ljude da i dalje guraju tu priču (istu koju sam ja gurao u doba svojih studija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu), da je sve to pomalo detinjasto i uzalud, da je krbanje sa vetrenjačama.

Na svu sreću vrlo brzo lupim sebi packu i prisetim se da se nikada ne bismo trebali podsmevati ljudskim uverenjima. Ljudi koji se cimaju oko ovakvih stvari su nam neophodni podsetnici i orijentiri koje možemo koristiti kad se osećamo izgubljenim u prostranstvima modernog života.

Trebamo biti zahvalni što postoji neko ko se i dalje cima oko toga jer smo mi prestali. Hvala vam.