Ovaj tekst je jedan u seriji tekstova koji dokumentuju razvoj jednog projekta od prve ideje do gotovog proizvoda. Svi tekstovi iz serije su povezani tagom licniprojekat09 kako bi ih mogli lakše pronaći.

Posle nekog vremena vraćam se na ovaj projekat kao što sam i obećao, za zastoj je zaslužan čist hronični nedostatak vremena, ali kada god imam malo vremena za ovo, gledam da poradim na nečemu, pa sam u međuvremenu uradio nekoliko veoma bitnih stvari:

  • Smislio sam ime servisa (i naravno zakupio domen)
  • Našao najpodesniju platformu za prvu fazu projekta

Platforme koje sam uzeo u obzir

Danima sam isprobavao razne CMSove i socnet platforme i ne mogu da verujem da je stanje na ovom — inače veoma saturisanom — tržištu toliko loše. Svakom CMSu nešto fali, čoveku dođe da pomisli da ih namerno tako prave sa nekom boljkom nebili osigurali određeni broj unapređenja i verzija.

U svakom slučaju, evo mog najužeg izbora i obrazloženja.

JomSocial — Praktično Joomla! prilagođena za socnet strukturu. Ovaj sistem mi je zanimljiv jer Joomla! ima vrlo aktivnu, ali i cenom pristupačnu zajednicu ovde.

BuddyPress — Kao i prethodni, i ovaj sistem se temelji na postojećem CMSu i u pitanju je WordPress, tj. WordPress MU. Kada sam istraživao opcije za ovaj projekat BuddyPressu je falila komponenta koja bi lepo baratala sa galerijama (a to je nešto što je esencijalno za moj projekat), ali je feature najavljen za narednu verziju, koja je u međuvremenu i izašla. Mislim da je BuddyPress vrlo lepo rešenje za jednostavnu društvenu mrežu.

Pligg — Nemam nešto mnogo da komentarišem za Pligg osim da izgleda kao fino rešenje koje bih verovatno predložio nekome ko ima potrebe za ovakvim tipom servisa.

Drupal — Klasičan primer CMSa koji može sve, i zato ga se i bojim. Dobra strana je da ima aktivnu zajednicu kod nas, te gomilu stručnjaka kojima bih mogao da poverim implementaciju i povremeno održavanje.

Elgg — Naizgled dobar sistem, ali mi iz nekog razloga tu nešto ne štima, ne umem da objasnim šta.

Sva rešenja iznad su pisana u PHPu, otvorenog su koda i besplatna sa izuzetkom JomSocial koji se plaća. Kladim se da bi dobar i sposoban programer mogao da realizuje ovaj moj jednostavni projekat sa bilo kojim od ovih sistema navedenim gore, ali meni jednostavno tu nešto nije štimalo. Prilikom testiranja ni kod jednog nisam dobio taj “this is it” momenat, i mahom su sve neki hakovi. Onda sam našao još jednu aplikaciju…

LovdByLess — Ruby on Rails aplikacija koja ima bukvalno sve featurese koje želim u prvoj iteraciji i ni jedan koji ne želim. Prosto mi je bilo neverovatno da sam našao baš ono što sam tražio. Izgleda se nekada zaista isplati malo sačekati i strpeti se, ali vreme je luksuz koji nemamo uvek.

Dakle, ipak sam se odlučio da ne pišem aplikaciju za ovo od nule, već da isprobam ideju sa što je manje moguće resursa, pa ako se pokaže potencijal krenućemo ozbiljnije u priču.

Troškovi

image* Afiliate link

Pošto je pala odluka na aplikaciju pisanu u Rubyju, malo sam se plašio da će skočiti mesečni troškovi održavanja servisa — hosting za RoR je skuplji (nekada je čak potrebna dedicated mašina), razvoj u RUbyju je skuplji jer je potrebno angažovati programera, a ne CMS integratora, itd. Međutim, našao sam prilično jeftin hosting (affiliate link) koji ćemo videti kako će da se pokaže, za sada mi je bitno da potera ovu aplikaciju, i da stvar krene, a za kasnije ćemo da vidimo kako ćemo i šta ćemo. Ostaje da se reši problem programera koji bi mi pomogao oko itegracije i kastomizacije; ja sam imam nešto iskustva u radu sa Ruby on Rails zbog rada na InnovativeResume.com i Plakattu pa umem da se snađem među templetima, a i u kancelariji imamo dva Ruby programera koji su dobili svež sajt a konto koga ću sebi dati slobode da ih iscimam za neke sitnice kada i ako mi nešto bude trebalo. Naravno, za neki ozbiljniji razvoj ili nadogradnju servisa bih se morao angažovati neko ko bi se posvetio tom projektu ozbiljnije, a ne usputno, ali o tome ću da brinem kada za to dođe vreme.

Što se tiče troškova za dizajn servisa, to ću naravno raditi ja lično, uz pomoć Shpire koji od nedavno sarađuje sa nama tako da će oni i sa ove strane ostati minimalni (uloženo vreme).

Toliko za sada, ovo je jedan manji, zakasneli check-in, nadam se da ćemo ovih dana ozbiljnije krenuti u realizaciju.