Iz nekog razloga sam potpuno ignorisao alatke od 37 Signals ekipe, sve osim Campfirea koga koristimo u za posao. Kada sam krenuo sa svojim ličnim projektom počeo sam da se cimam sa Backpackom kako bih organizovao sve i imao centralizovano mesto za ideje oko projekta. Posle par dana isprobavanja i upoznavanja sa aplikacijom prebacio sam bukvalno sve u njega i kupio plaćeni nalog.

Backpack je verovatno najbolja web aplikacija koju sam ikada probao da koristim, a njegov kvalitet se najbolje odlikuje kroz jednostavnost same aplikacije. Nema navikavanja, nema krive učenja, imate jedan objekat — tzv. „stranicu” — i nekoliko elemenata, tj. tipova podataka kojima punite stranice poput listi, beleški, fajlova, itd.

Do Backpacka sam najviše koristio Simplenote, ponajviše zbog toga što mi je na telefonu, a na računaru koristim aplikaciju Justnotes za njega pa mi je sve sinhronizovano. U slučaju Backpacka postoji nekoliko aplikacija za iPhone od kojih ja trenutno isprobavam FrontPocket[1].

Primera za šta sve možete koristiti Backpack zaista ima milion, evo kako ga ja trenutno koristim:

Početna stranica se zove „Inbox” i tu su mi todo liste — „aktuelno” i „nekad”, međutim prva lista na stranici se zove „nesređeno” i u nju idu sve stavke za todo koje su poslate emailom[2] i na taj način uglavnom i dodajem todo stavke. Ostale stranice su prefiksovane sa „[p]:” i „[d]:” u zavisnosti da li se radi o projektu ili dokumentu. Svaka stranica sadrži kombinaciju lista i beleški vezanih za projekat ili dokument.

Pored ovih klasičnih primera lične organizacije, napravio sam i dokument za Textile, u stvari to je copy/paste najboljeg dokumenta za baratanje Textileom koji od nedavno nije više dostupan, pa sam ga izvukao iz Googleovog keša i napravio javnu Backpack stranicu

U svakom slučaju ako imate bilo kakvu potrebu da sakupljate neke informacije (škola, snippeti koda, informacije o firmi, itd) i držite ih na jednom mestu — preporučujem da probate Backpack.

1Frontpocket je pegla, Satchel za pobedu.

2Svaka stranica u Backpacku ima svoju email adresu na koju kada pošaljete email u određenom formatu dodajete stvari na stranicu.