Na ovogodišnjoj Google I/O konferenciji je bilo zaista mnogo uzbudljivih novosti, i mnoga od njih su se ticala Google+, društvenoj mreži kojoj u poslednje vreme posvećujem dosta pažnje.

Recimo da sam počeo da ga koristim aktivno pre nekih tri meseca, moram priznati prvenstveno jer sam bio zainteresovan da proučavam korisnički interfejs za kojeg smatram da je — tada, Google+ je pre neki dan kompletno redizajniran — ako ne najbolji, definitivno jedan od vodećih među trenutno popularnim društvenim mrežama.

Prvu korisnu namenu u Google+ sam ubrzo našao u sekciji za fotografije. Naime, instalirao sam Google+ aplikaciju na telefon, i sve fotografije i video klipovi koje napravim su se automatski bekapovali na Google+. Za ovo sam ranije koristio Dropbox, ali su zbog činjenice da bekap i prezentacija fotografija nisu primarna namena Dropbox-a one kao da su odlazile u neku crnu rupu, a ne da su bile bekapovane.

Ubrzo nakon ovoga Google je objavio da dozvoljava prenos fotografija u punoj rezoluciji i njihovo skladištenje. Strava. Potom su objavili da ujedinjuju prostor kojeg nude potpuno besplatno između svojih servisa (Gmail, Picasa, Google+, Drive, itd.). Sjajno.

Ubrzo sam počeo da delim te fotografije sa ljudima jer sada konačno neko može da im pristupi, je li. Način na koji deljenje sadržaja funkcioniše na G+ je sličan Twitter-ovim, tj. asinhron je; ukoliko neko prati tebe ne moraš i ti njega, nasuprot Facebook-u gde morate da postanete uzajamni prijatelji. Ono što je karakteristično za G+ je da ljude možete grupisati u tzv. „krugove“ i određeni sadržaj deliti samo sa tim krugovima, ili nekom kombinacijom krugova, i individua — čak i onih koji nemaju G+ nalog. Ludilo.

Sva ova aktivnost na G+ je dovela do toga i da neke ljude iznerviram jer je Google — iz ko zna kog razloga i pod čijom direkcijom — podrazumevana podešavanja notifikacija napravio takvima da ukoliko ručno ne isključiš imejl obaveštenja dobijaš ih kad god neko podeli neki sadržaj sa tobom direktno (što i nije neki problem), ali i sa krugovima u kojima se nalaziš.

Takođe sam u međuvremenu počeo da koristim Hangouts za sastanke sa mušterijama, kao zamenu za Skype kojeg inače prezirem iz dna duše.

Ubrzo posle svih ovih brojnih poboljšanja servisa došao je i taj Google I/O na kome je predstavljen kompletan redizajn G+ servisa, kao i njegova mnoga poboljšanja:

  • UI kojim ponovo dokazuju da kapiraju probleme koje rešavaju, i da imaju najbolje dizajnere koji rade na njima,
  • automatsko tagovanje postova koje ti pruža mogućnost da se udubiš u temu pregledajući povezane postove drugih ljudi (ovo je bilo vrlo korisno pri pregledanju nedavnog tornada u Oklahomi),
  • razne novine vezane za fotografije uključujući Highlights, auto enhance, i auto awesome, uz pomoć kojih G+ definitivno istupa na prvo mesto po pitanju iskustva u pregledanju fotografija,
  • redefinisanje Hangouts-a koji su sada unija njihovih Google Talk, Google Voice, prethodne Hangouts funkcionalnosti, i poprilično zanemarenog Babel servisa,
  • Hangouts Android/iOS aplikacije koja ozbiljno preti da zameni iOS Messages koji je uzgred katastrofalan servis.

Kada se sagleda, ovakvo unapređenje jednog servisa koji nije ni postojao pre godinu i po’ dana znači da Google ima jako velike planove za G+. Kada malo bolje pogledam čini mi se da su baš zbog njega ukinuli Google Reader, jer je dobijanje svih vesti koje vas interesuju apsolutno prirodno kroz G+.

Međutim, postoji jedna funkcionalnost vezana za fotografije koja nije dobila apsolutno nikakvu pokrivenost u štampi: prepoznavanje unutar fotografija. Ukoliko imate fotografije na svom G+ profilu probajte da ih pretražite za određene pojmove, mislim da ćete biti iznenađeni rezultatima.

Na primer evo pretrage za „dog“ kroz moje fotografije.

Definitivno nije savršeno (mada ovo je diskutabilno uzimajući u obzir koje fotografije se pojavljuju kao pogrešni pozitivi), ali je potpuno neverovatno da nam je ova tehnologija dostupna.

Google+ polako ali sigurno postaje prva stranica/aplikacija koju otvaram svakog dana. Big brother fore me apsolutno ne zanimaju jer verujem da je privatnost na internetu mit, i da ako je proizvod besplatan, ti si proizvod. Neka bude, hvala im.