Ako ovaj operativni sistem ima jednu slabost koja meni izuzetno smeta — to je onda font management. Postoji brdo aplikacija, od kojih ne znam ni sam koju sve nisam probao (a od kojih su neke usput zaista skupe), da bi se kao i veći deo korisnika zadržao na FontExplorer X-u jer da se razumemo, preinstalirana Font Book aplikacija ni ne počinje da rešava probeleme sa fontovima.

Font Explorer X Pro

Danas je izašlo dugo očekivano osveženje najrasprostranjenije i besplatne font management aplikacije Font Explorer X, ali kao pro verzija, koja pretpostavljate — nije više besplatan. Uz pro, novina je i server varijanta koja omogućava kolaboraciju u mreži između korisnika pro verzije, dok regularna i još uvek besplatna verzija aplikacije nije podržana u server varijanti. Takođe besplatna “obična” verzija se neće više osvežavati jer je razvoj diskontinuiran. Zaista sive vesti.

Font management u Apple stilu — Fontcase

Fontcase je zaista osveženje na polju font managementa, najviše u smislu interfejsa, jer aplikacija izgleda zaista fenomenalno. Doduše, ne funkcioniše baš najbolje za sada, ali još uvek je u privatnoj beti, pa se neki nedostaci daju tolerisati. Kako sam već neko vreme na njihovoj email listi, dobio sam priliku da downloadujem tu betu i isprobam je. Moram priznati, neke od mogućnosti koje pruža su zaista lepo osveženje, stvari poput tagovanja fontova, prepoznavanja Web-safe fontova, pa i samog načina predstavljanja instaliranih fontova, su zaista impresivni. Čak postoji i opcija za importovanje biblioteke fontova iz postojeće instalacije Font Explorer X-a, koja na žalost ni meni ni Peri nije prošla kako treba. Činjenica je da mnogo ljudi čeka na ovu aplikaciju da dođe u stabilnu fazu bezbednu za korišćenje, i kada se to desi (a nešto mi govori da će to biti uskoro), to će onda biti pun pogodak, barem što se mene tiče.

Na kraju — šta koristiti?

Po meni je najisplativije ostati na besplatnoj verziji Font Explorer X-a, pogotovo ako ste poput mene i niste prezahtevan korisnik. Meni lično je trenutno Fontcase primarna font management aplikacija, ali kao što rekoh — uz sve nedostatke i probleme koje jedan proizvod u beti nosi.