27.8.2010: Usled velike potražnje fid je vraćen u obliku linka do posta na DnevnikEklektika.com.

bq(pullquote). Blogovi su postali dosadni onog momenta kada je postalo banalno lako bilo kome da napravi jedan.

DnevnikEklektika.com je od nedavno blog bez feeda. Štaviše, pomalo mi se uvrne stomak kada ga oslovim „blogom”, ali hajde, to je opšteprihvaćena terminologija. Istina, DnevnikEklektika.com je nekada bio klasičan blog, ali kako su se razne stvari dešavale, i kako je vreme prolazilo, on je sve više i više odstupao od te ustaljene forme. Blogovi su postali dosadni onog momenta kada je postalo banalno lako bilo kome da napravi jedan. To što svako može da napravi blog za dve minute, ne znači da svako treba da ga napravi.

Upravo iz ovog razloga se trudim — i nastaviću da se trudim u buduće — da odstupam od blog–klišea koliko god mogu. Zarad ovog cilja, potrebno je bilo napraviti neke drastične promene. Komentari su jedna od stvari u koje više ne verujem kada se radi o ličnim sajtovima. DnevnikEklektika.com ne vidim kao mesto na kome će da se vode konverzacije, niti ih želim, niti imam vremena da ih usmeravam i moderišem. Ukidanjem komentara podstičem ljude da nastave lanac konverzacije na onaj način koji je njima najzgodniji; da li na svojim sajtovima i blogovima, preko tvitera ili fejsbuka — na njima je. Verujem da postovi na taj način žive mnogo boljim životom, nego kada su zatvoreni unutar ovog domena.

bq(pullquote). Za neke stvari je vredno malo se pomučiti, i ja se trudim da Dnevnik Eklektika bude jedna od tih stvari.

Posle komentara, dolazimo do famoznog ukidanja RSS i ATOM kanala. Želim da posećujete ovaj sajt — kratko i jasno — ne želim da samo konzumirate suvoparne informacije kroz čitač fidova; trudim se da postove predstavim na najbolji mogući način, što nije moguće uraditi i u čitaču, i stoga je fid suvišan. Prekomerna konzumacija jednoličnog sadržaja je nešto od čega pati jako puno ljudi koji su aktivni na Internetu, a to je zato što ne umeju da se kontrolišu — i nisu za okriviti — uz pomoć tehnologije sve je na dohvat ruke. Toliko je lako upasti u tu zamku jer je toliko lako dodati samo još jedan zanimljiv izvor, većina nas je to iskusila, i zato ne želim da podstičem to. Za neke stvari je vredno malo se pomučiti, i ja se trudim da DnevnikEklektika.com bude jedna od tih stvari.

Dakle — DnevnikEklektika.com nema RSS niti ATOM kanal jer ne podržava bezglavo konzumiranje suvoparnih i jednoličnih informacija.

Iskustvo ukucavanja adrese sajta i konzumiranje sadržaja iz prve ruke i direktno na sajtu je za jednog nerda istovetno kao nekom ko je malo manji nerd da uzme i pročita odštampanu knjigu. Prema tome budimo malo manje nerdovi, ispoštujmo trud, ispoštujmo sadržaj i raširimo priču.