Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da sam konačno uspeo da migriram ovaj sajt sa Chyrp platforme na Tumblr.

Glavni razlog za migraciju su gotovo nepostojeći napori u unapređivanju i održavanju jednog — po mom mišljenju izuzetno interesantnog i perspektivnog — projekta, tj. platforme za “tambllogovanje” koja ja Chyrp. Od kako sam prebacio sajt na njega neke 2010 godine ako se ne varam gotovo se ništa nije desilo, dok je Tumblr prerastao u nešto zaista impresivno, pogotovo sa ovom poslednjom iteracijom UI-ja za kreiranje sadržaja. Ako se ne varam trenutno imam jedno 5 sajtova na Tumblr-u, logično je da sam i ovaj odlučio da prebacim tamo, samo je eto glavna prepreka bila ta migracija postojećeg sadržaja.

Proces migracije

Za sve je zaslužan programer sa Elance koji je uz pomoć jednog Python programa i dampa originalne baze za svega nekoliko dana prebacio sve sa postojećeg — sada već biveg — sajta, na Tumblr. Sve ovo bi trajalo mnogo kraće da Tumblr nema ograničenje za dodavanje od 250 postova na dan kroz svoj API, a postova ukupno ima preko 800.

Čak je i sav sadržaj prebačen iz Textile u sada već podrazumevajući Markdown format. Ovo nije urađeno savršeno, a i ja sam u starim postovima imao dosta sirovog HTML-a koji je sada nestilizovan, ali je sasvim dovoljno, i veoma sam zadovoljan kako je sve ispalo.

Kao rezultat prelaska na Tumblr tu su i nove dve dodatne funkcionalnosti na sajtu: pitajte, i moj omiljeni random uz pomoć koga sam se već prisetio nekoliko postova iz prošlosti na koje sam potpuno zaboravio.

Više ni ne brojim koja je ovo inkarnacija ovog sajta, a s obzirom na to da je domen registrovan 2005. mogu reći da ih je bilo dosta; 2010. je čak usled nepostojećeg bekapa jedna verzija sa dosta sadržaja kompletno nestala.

Toliko za sada, ukoliko imate Tumblr nalog pratite sajt i tu, ako ne svi postovi izlaze i na mom Twitter nalogu, a možete preuzeti i RSS kanal.