Jedan sam od onih koji ne vole da zaboravljaju stvari, i vole da su u mogućnosti da zapišu kratku misao ili šta već u bilo kojoj prilici. Pošto sam alergičan na držanje stvari u džepovima, a telefon nosim konstantno sa sobom — ponajmanje za telefoniranje, ali to nije poenta — logično je da sam se odlučio za mobilnu aplikaciju koja bi mi omogućila da zapišem svoje beleške, a po meni glavna odlika takve aplikacije je brzina, lakoća i jednostavnost unošenja beleške. U ovom postu ću da pokrijem nekoliko mojih favorita, koji su pisane za OS X i iPhone, kao i veb jer su to platforme koje koristim i koje su mi uvek dostupne.

Simplenote

  • Platforma: iPhone, sinhronizuje se sa vebom preko Google Appspot gde je i dostupna kroz brauzer
  • Link: http://simplenoteapp.com/

Na prvi pogled Simplenote se ni u čemu ne razlikuje od nativne Notes aplikacije na ajfonu, osim po izgledu[1], ali je ona u stvari malo remek delo jednostavnosti. Radi jednu stvar, i to radi jako lepo.

Ko zna zašto Apple ne sinhronizuje Note aplikaciju na ajfonu sa Note aplikacijom na OS X (unutar kalendara i Maila), ali to je upravo ono gde Simplenote briljira. Kako popularnost ove male aplikacije raste, pojavljuju se i nove aplikacije koje proširuju njenu primenu. Tako na primer Simplenote na telefonu možete slobodno da koristite samo kada vam računar nije pri ruci. Za slučajeve kada jeste ispred računara, slobodno možete instalirati jedan zgodan dešbord vidžet i raditi sa beleškama na mnogo komforniji način[2].

Divota u celoj priči je što je sve sa čime Simplenote radi tekst, no za neke je to i nedostatak, pa tragaju za „jačim” rešenjima (koja su zapravo samo komplikovanija)

Evernote

  • Platforma: krosplatform aplikacije, radi na većini operativnih sistema i mobilnih uređaja
  • Link: http://evernote.com/

Jedna od tih „jačih” aplikacija je i Evernote, koja je zaista nekome potrebna, recimo ljudima koji se bave istraživanjem. Za mene lično je to žešći overkill. Koristio sam je za razne stvari, ali jedina primena koja bi mene interesovala je čuvanje beleški u vidu slika i teksta, koristio sam je za stvari poput baze fontova koji mi se dopadaju, primere dobro rešenih interfejs elemenata, itd.

Nottingham

Nedavno je izašla jedna aplikacija koja je objedinila ova dva sveta, tj. dva ekstrema: prejednostavnost Simplenotea i preobimnost Evernotea. Naime, Nottingham se u potpunosti sinhronizuje sa beleškama iz Simplenote, ili MobileMe, ali dozvoljava i import beleški iz Evernotea, što čini migraciju mnogo lakšom.

Prva stvar koja me je oduševila kod Nottinghama je definitivno podrška za Textile.[3] Gotovo sav tekst koji pišem za veb je formatiran uz pomoć njega i nezamenljiv mi je. Zbog ovoga, moguće je praviti kompleksnije (i strukturisanije) beleške, što je jedina stvar koja mi je smetala kod Simplenote.

Iskoristio bih ovu priliku da ukažem na najveću prednost Simplenotea (uključujući Nottingham koga smatram za tunel do Simplenote) u odnosu na Evernote — (accent)odsustvo hijerarhije. Naime, beleške između ostalog je u Evernoteu moguće grupisati, pa ih je moguće tagovati, pa postoje tipovi, pa preferencije, itd. Zaista zamršeno. Simplenote i Nottingham imaju samo jedan način navigacije, a to je ultra–brza i efikasna pretraga, i to je zaista sve što je potrebno.

1Notes koristi Marker Felt font i kao podlogu žuti papir sa linijama, u SAD standard za beleške koji asocira na iste, dakle Apple dizajneri su napravili grešku u dizajnu jer nisu uzeli u obzir lokalizaciju — kod nas na primer takav papir ne može ni naći u prodaji.

2Ako ne volite da koristite vidžete, overite JustNotes

3Uz Textile podržan je i Markdown (uključujući i Markdown Extra).